O dieta buna este deosebit de importanta daca alaptezi pentru a te asigura ca bebelusul primeste toate substantele nutritive necesare pentru o crestere si dezvoltare corespunzatoare.

In plus, o dieta echilibrata va ajuta organismul sa produca lapte matern si sa completeze substantele nutritive pe care le-ai pierdut in beneficiul copilului.

Durata de timp in care alaptezi poate varia. Asociatia Americana de Pediatrie sugereaza ca bebelusii sa fie alaptati pentru cel putin un an, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele sase luni. Aici sunt primele 10 super-alimente pentru mamici.

1. Ouale
Ouale sunt o sursa excelenta de proteine de buna calitate si aminoacizi. Acest lucru iti va oferi putere si rezistenta pentru a avea grija atat de tine cat si de copil.

Galbenusul de ou este, de asemenea, una dintre putinele surse naturale de vitamina D, un nutrient esential care mentine oasele puternice si ajuta oasele bebelusului sa creasca. In plus, ouale sunt cruciale pentru construirea centrului de memorie al creierului copilului. Mananca unul-doua oua pe zi, sub forma de omleta sau fierte.

2. Fulgi de ovaz
Fulgii de ovaz sunt unul dintre cele mai populare alimente pentru stimularea lactatiei. Aceste cereale integrale, alimente bogate in fibre sunt usor de digerat. Sunt foarte utile pentru mamicile care sufera de constipatie post-natala, o situatie foarte frecventa.

Continutul ridicat de fier, de asemenea, ajuta la prevenirea anemiei, de asemenea, foarte frecventa dupa nastere. Fulgii de ovaz fierti pot fi acoperiti cu o lingura de miere, cardamom, sofran sau unele fructe proaspete, pentru a creste valoarea nutritiva.

Un castron de fulgi de ovaz cald te ajuta, de asemenea, sa te relaxezi si sa faci fata stresului.

3. Somon
Somonul este extrem de bun pentru mame, datorita valorii sale nutritionale uimitoare. Este un peste gras, ce contine o cantitate mare de acid docosahexaenoic (DHA). DHA ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al nou-nascutului.

Somonul este, de asemenea, bogate in proteine si vitamina B12. In plus, somonul ajuta la prevenirea depresiei postpartum.

Bucura-te de doua portii principale de somon pe saptamana. Opteaza pentru somon salbatic, atunci cand este posibil si in stare proaspata, mai degraba decat congelat.

4. Orezul brun
Glucidele din cereale integrale cum ar fi orezul brun trebuie incluse in dieta oricarei mame. Orezul brun ajuta la mentinerea nivelului de energie si al nivelul zaharului din sange.

In plus, are mai multe fibre si substante nutritive esentiale decat orezul alb. Acestea vor contribui, de asemenea, stimularea lactatiei si la cresterea calitatii laptelui. Inainte de a face orez brun, se inmoaie boabele timp de cateva ore. Acest lucru il va face mai usor de digerat.

5. Afinele
Aceste fructe bogate in antioxidanti ajuta la distrugerea radicalilor liberi si tin bolile la distanta atat in cazul tau cat si al copilului. De asemenea, afinele au toate vitaminele si mineralele de care are nevoie o mama care alapteaza.

Doza sanatoasa de carbohidrati din afine este de asemenea mare, pentru stimularea energiei. Mananca doua sau mai multe portii din aceste boabe suculente zilnic pentru a face fata stresului maternitatii.