Exista patru tipuri principale de ceai: negru, verde, alb si oolong. Toate acestea sunt realizate din frunzele plantei Camellia sinensis. Tarile din emisfera estica, in special China si Japonia, tind sa favorizeze ceaiul verde.

Ceaiul verde si ceaiul negru sunt preparate in mod diferit. Ceaiul verde se face atunci cand frunzele de ceai sunt uscate repede dupa recoltare. Ceaiul negru se face folosind frunze de ceai oxidate. Acest lucru inseamna ca li se permite sa se ofileasca dupa ce au fost culese.

Procesul de oxidare determina formarea a doi compusi care dau ceaiului negru gustul si culoarea, precum si beneficiile asupra sanatatii.

Este o sursa buna de antioxidanti

Ceaiul negru contine antioxidanti, desi mai putini decat cel verde. Felul in care bei ceaiul poate afecta beneficiile sale asupra sanatatii.

Ceaiul negru trebuie preparat la temperaturi mai mari pentru a elibera antioxidanti. Un studiu britanic a aratat ca pungile de ceai pot preveni extragerea de flavonoide. Adaugarea de lapte - in special lapte integral - poate bloca efectele antioxidante ale ceaiului negru.

Reduce riscul de cancer

Cancerul este o preocupare majora a cercetatorilor privind beneficiile ceaiului negru. Institutul National al Cancerului nu recomanda si nici nu descurajeaza consumului de ceai pentru a reduce riscul de cancer.

Unii oameni sustin ca consumul de ceai nu doar ajuta la prevenirea debutului de cancer, dar, de asemenea, ajuta la reducerea cantitatii de celule canceroase din organism.

Un studiu din 2013 a constatat ca ceaiul negru a fost eficace in reducerea riscului de cancer de prostata.

Ceaiul negru este de asemenea cercetat pentru potentialul sau de a ajuta la prevenirea cancerului ovarian. Dovezile sugereaza ca antioxidantii din ceai pot ajuta la reducerea riscului de alte tipuri de cancer, de asemenea.

In timp ce ceaiul verde are mai multi antioxidanti si rezultate mai bune decat ceaiul negru, cercetarile recente arata ca ceaiul negru poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta mai multe forme de cancer.

Iti asigura cantitatea de cofeina de care ai nevoie

Dupa cum probabil stiti, ceai negru este o sursa buna de cofeina. Cantitatea de cofeina intr-o ceasca de ceai negru depinde de cat de tare este ceaiul.

O portie de ceai negru (250ml) poate contine intre 14 si 70 de miligrame de cafeina. Chiar si ceaiul decafeinizat poate contine pana la 12 mg.

Ca rezultat, ceaiul negru poate ajuta la stimularea concentrarii. In timp ce efectele secundare ale ceaiului negru sunt usoare, continutul de cofeina poate provoca nervozitate si excitabilitate.

Imbunatateste sanatatea inimii

Inima ta este un alt domeniu in care ceaiul negru poate juca un rol benefic.

In timp ce cei cu afectiuni cardiace ar trebui sa fie prudenti atunci cand vine vorba de bauturi cu cofeina, exista tot mai multe dovezi ca celor fara probleme cardiace li se poate diminua riscul de astfel de probleme.

Consumul de ceai negru poate ajuta la reducerea coagularii si inflamatiei. Un studiu a constatat ca ceaiul negru reduce riscurile cardiovasculare si imbunatateste nivelul de antioxidanti.

Previne diabetul

Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului negru nu se termina aici. Un studiu a aratat ca poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2. Cercetatorii cred ca ceaiul negru ar putea fi inclus in diete pentru a ajuta la tratarea persoanelor cu prediabet.